Fitre Zekatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | Ramazan Ayı

Bismillahirrahmanirrahim Malumunuz Ramazan bayramı gelmek üzere Ve yavaş yavaş herkes fitre zekatlarını hesaplamaya başladı bile. Bu konuda sizlere yardımcı olmak adına sıkça sorulan soruları derledik.

1- Fitre zekatı nasıl hesaplanır? Fitre zekatı yaklaşık 3 kg buğday ve pirinç gibi genel halkın gıda maddesi olarak istifade ettiği şeylerden verilir. Ve gıda malzemesinin kendisini verebildiğimiz gibi, parasını da kendimiz hesaplayıp fakirlere verebiliriz. O yıl ki fitre miktarının illa merkezi bir yerden ilan edilmesine gerek yoktur. Kendimiz de hesaplayarak fakirlere verebiliriz.

2- Fitre zekatı nerelerde kullanılır? Eğer fitre zekatının bedeli elinize ulaşmışsa, buğday vs almak zorunda değilsiniz. Tüm ihtiyaçlarınız için harcama yapabilirsiniz.

3- Seyyidlere fitre zekatı verilebilir mi? “Seyyid olmayan” kimse, “seyyid”e fitre veremez. Ama seyyidler, herkese verebilir. Burada ölçü zekat vermekle yükümlü yani ailenin geçimini sağlamakla yükümlü olan kişidir o seyyid ise fitreyi seyyide verebilir. Ama o seyyid değil geçimini sağladığı kişi seyyid ise, onun fitresini seyyide veremez Mesela evlisiniz ve hanımınız seyyide ama kendiniz seyyid değilsiniz. Bu durumda hanımınızın fitresini seyyid olmayan birine vermelisiniz.

4- Fitre zekatı ne zaman verilmelidir? Ramazanın son günü güneş battıktan sonra fitre zekatının vakti başlar. son vaktiyse Eğer bayram namazı kılacaksanız, farz ihitiyat gereği namazdan önce, bayram namazı kılmayacaksanız, bayram günü öğleye kadar verebilirsiniz. Ama eğer fitreyi vermemişseniz ve sonradan vermek üzere bir kenara da ayırmamışsanız; farz ihtiyat gereği vereceğiniz zaman eda ya da kaza niyeti etmeksizin vermeniz gerekir.

5- Fitre zekatlarımızı yemene, suriye ye veya başka şehirdeki fakirlere gönderebilir miyiz? İnsan fitreyi kenara ayırdığında, eğer kendi bölgesinde müstahak birisi varsa, farz ihtiyat gereği fitreyi başka yere götürmemelidir. Ama eğer daha önce götürmüş ve müstahak bir kimseye ulaştırmışsa, tekrar fitreyi ödemesine gerek yoktur.

6- Ramazanın son günü gelen misafirin fitresi kimin boynunadır? Bayram gecesi akşam namazından önce eve gelen misafirin fitresi Ayetullah Hamanei'ye göre misafirin kendi üzerindedir. Ama Ayetullah Sistani'ye göre, gece orada kalması durumunda, misafirin fitresi ev sahibinin üzerindedir.

YORUM EKLE